tisdag 29 juli 2014

Läger och tävling

Bhaaa!!! Nu har det gått så där lång tid sen sist jag skrev igen. Och det som har hänt så mycket!! Gör en kortfattad version men med desto fler bilder :-)

I onsdags tog jag och Gemma husbilen ner till Peter för kennelträff och vallträning i dagarna tre.
Det skulle visa sig bli svettiga dagar. Solen stekte från morgon till kväll och stor hänsyn fick naturligtvis tas till detta. Fåren växlades och fick mycket vila, hundarna badades kontinuerligt och vi människor fyllde på vätskedepåerna i ett. Jag som inte sett Gemmas syskon tidigare var naturligtvis nyfiken inför mötet. Det skulle visa sig vara en trevlig skara syskon med inte så jätte stora likheter, ÄNNU! sin syster. De kändes öppnare och mjukare i både rörelser och sinne än Gemma och de hade inte den fallande koncentrations looken där andningsorganen slutar att fungera heller. Däremot hittade jag en annan nära släkting som mer liknade min Lillan. Mamma Alaska. Ja det var nästan som att se sin egen hund i en annans skepnad. Hi,hi. Gemma och Mamma Alaska tränade hämt, banor och styrningsteknik medan systrarna tränade vidare på grunder, attityd och koncentration. Alla var så jätteduktiga och gjorde fina framsteg.

Syster Ritcha


Syster Tassa


Syster Nessa


Mamma Alaska


Syster Grynet



(Flera bilder finns i fotoalbumet. Foton - Vallning)

Efter lägret för vi hem packade om husbilen, sov några timmar och åkte sedan och plockade upp Lennart och Märta. Tvådagars IK-1 tävlingar i Granbergsdal, Karlskoga. Gemma var rätt medtagen efter lägret. Dålig i magen, tung i musklerna, trött och seg. Fick lite recovery preparat av mina vänner och hon piggade på sig igen.
Tävlingen skulle dock visa sig bli en riktig utmaning. Det var varmt, men arrangörerna hade gjort sitt yttersta för att värmen inte skulle slå för hårt på valldjuren och hundarna. Det fanns vatten baljor överallt. Både på och utanför banan, fåren fick ströva fritt och hade skugga både innan och efter banvandring och domaren var noga med att djuren behandlades varligt. Förutom värmen skulle det visa sig vara väldigt dragit. Det var starka drag, åt alla håll och kanter och djuren kändes både flyktiga och istadiga. Det gällde att få hunden att greppa tag och föra med stadig, bestämd och lugn attityd. Tveksamheter och felpositionering genomskådade tackorna direkt och tog då sin chans.

Här är några bilder från lördagens tävling.


Hämtgrind


Cross


Ränna


Fålla


Gemma skötte sig så bra hon kunde efter omständigheterna. Vi fick inte till det riktigta flytet och flera gånger var vi av linjen rejält, strulade vid grind, stoppade upp/vände får och hade trassel vid fållan. Men hon fick i alla fall i hop till en bronsplats.


Trött och slut avslutades kvällen med grillning och tjatter i goda vänners sällskap.

 
 

På söndagen var Gemma rätt mossig. Men vi startade och gick nästan hela banan.
Vid fållan gjorde vi ett försök men jag kände att orken i hunden var borta. Hon sköt bara på, orkade inte hålla ut och ta tag så vi bröt. Lite rackigt dock då poängen hade räckt till en sjätteplats utan fåll. Men, men...............

Bilder från söndagen.


Hämtgrindarna


Cross


Ränna

 
Måste också bara få skryta lite över mina resekompisar.
1. Ewa och Four
De provade ett VP på fredagen som skulle ha visat sig vara godkänt OM inte matten hade valt att fatta det, för henne, just då kloka beslutet om att avbryta vid i hopsamlingen efter fållan. Att jag skriver "för henne" är för att själv hade jag nog chansat. Bära eller brista. Dumt eller inte. Jag hade helt enkelt inte tänkt efter! Liten miss av hunden och fåren skenade i väg i draget och Ewa ansåg situationen för riskabel och för svår då de hamnade för långt bort och för nära uttaget. Ja, kanske hade hon rätt? Men på IK-1 tävlingarna visade de att de kommer att bli att räkna med framöver. Lilla Four, endast året, uppförde sig så fint. Tog kommandona, tog tag i fåren och satte verkligen pricken över iét vad gäller kommande talang. Suuuper!!!
 
2. Lennart o Märta
På lördagen vidgade sig Märta lite väl mycket i en flank, hamnade bakom och sten och fåren tog sin chans. Men på söndagen................. vilket fint race de gjorde!! Lugnt, stadigt och kontrollerat. Läste av fåren korrekt och parerade själv upp. Det hela resulterade i att dom hämtade hem bronsmedaljen.
 
Nöjda, trötta och solbrända for vi hem.
Dock lyckades vi ändå smida nya planer för framtiden ;-)  

2 kommentarer:

  1. hmpf, hela min långa kommentar försvann i cyberspace. Försöker igen då...

    Det där kommer att bli sååå bra. Med lugnare uppladdning, mer rutin, mer avspänd hund och en matte som pausar kommer ni inte bara bli snygga... att se på.... utan sopa banan med det mesta i er väg. Dock inte allt ;-)

    Seså, upp i IK-2 med er så får vi härja fritt i barnklassen, ni har inget där att göra. Men det förstås... Det är ju så trevligt att kampera ihop med er så vi vill nog att ni väntar in oss... Tack för en trevlig helg! Nästa gång bjuder jag. Salta katten och rödvin var det som var beställt, va?

    SvaraRadera
  2. Glömde... Som ordförande i föreningen för kloka/fega beslut kan jag meddela att du kvalificerat dig till hedersmedlem

    SvaraRadera