måndag 12 december 2011

Från - till +

I går, ett par grader kallt, sol och gnistrande snö.
Hämtade upp Ewa och Rom och åkte hem till Sarah och tränade.
Marie och Sture anslöt också och vi hade en trevlig dag bland fåren.

Fåren ja, de var roliga och avslöjande. Ett gäng ungtackor som inte var så där jättevana hund.
Rom var först ut och det slog mig hur fundersam och avvaktande han var. Ewa berättade att de nyss varit på kurs och där hade de stökat en hel del med honom. Ändrat lite i hans vanor och skapat lite nya regler, som säkert kommer att bli jätte bra när det väl är satt. Lexa gick som nummer två. Hon betedde sig också lite ovant. Kunde inte riktigt sätta fingret på det, men något stämde inte. Hon kändes okoncentrerad, trevande och flamsig utan riktig tyngd/allvar i det hon gjorde. Vi resonerade lite kring det och när jag sedan körde Jovi fattade jag var det var. Fåren!! De var ju som sagt inte mycket vallade. Oerhört känsliga och lätstyrda utan att för den delen vara nerviga eller sprättiga. Rom kände det direkt och slog i stora bromsen. Lexa som känner sig tryggast i att köra på fart och skrämsel visste inte hur hon skulle göra och Jovi bara utstrålade ett stort NO,NO,NO här går det inte att röra sig utan att skrämmas. Hi,hi tänk vad de känner in ändå.

Efter att fåren fått känna på alla hundarna en vända, fått förtroende och behandlats med respekt lugnade de ner sig och pass nummro två gick mycket bättre.

Rom svarade fint på nya träningen. Lite små missar då han uppfattar visselsignalerna, som för övrigt låter ganska lika, fel. Här får Ewa fundera på ev byte eller förtydligande. Blir så full i skratt när jag studerar Roms kroppspråk gentemot fåren. Han och lilla Jovi har så mycket gemensamt där. Som tex att det bara går inte att ta får in i drag och hamnar dom där gäller det att inte trycka. De ska vara lugna, trygga, säkra! Det syntes rätt tydlig skillnad i delningen. När Lexa delat och flyttar runt avdelade får hade de hela tiden en vilja att ta sig till övriga gänget. När Jovi och Rom delat knallade de lugnt framför hunden mot de andra gänget. Och vände hundarna dom knallade dom lika givet och sansat därifrån. Fick lite tips och råd av Ewa ang Jovi som var bra (hon bör ju vet, som har en hund som påminner). Bla stannar hon kort i drag, eftersträvan på kontroll är stor, tajt sista biten runt, spelar på sin ynklighet, och återhållsam att trycka i drag. Lexa gjorde ett bra andra pass. Startade med ett hallelujamoment hämt. Vid, men framförallt djup!!! Hurra!! Detta trots att åkern bjöd in henne. Men nej då, ut på vägen och över på nästa åker. Bra jobbat!!! Sedan plockade hon på mer koncentration, kraft och allvar samtidigt som hon sänkte tempot och gick!! Då blir man (nu mera, ha,ha) glad.

Sarah hade en lånehund och körde. En läcker liten tik som jag tror Sarah kommer att lära sig ännu mera med. De jobbade myket med att Svea, som hunden heter skulle känna in, balansera och förflytta djur, lära känna sin kraft och hur den påverkar samt hitta sin roll i spelet tillsammans med får och Sarah. Såg jätte bra ut!

Marie och Sture jobbade också jätte bra. De har tagit ett par rejäla kliv framåt. Sist jag såg dom jobbade Marie förtvivlat med att få Sture att förstå fösning. I går föste de finfint fler gånger. Kul att se. Och när det väl börjar klicka så .................... Nästa gång jag ser dom föser de väl till Kina ;-) hi,hi

Ja, det var i går det.
I dag lika många grader, men + . Solens strålar har förvandlats till regn och himmelen är trist grå.
Är det så julen kommer att bli?

I morgon får jag lite minisemester (kanske man kan kalla det).
Kurs i tre dagar på Klockargården i Tällberg, Leksand.
Sova på hotell och sätta sig vid dukat bord. :-)

1 kommentar:

  1. du har det bra du... ren säng, dukat bord och ett parti Wordfeud på kvällskvisten...

    Kul träning var det hos Sarah :-) Minsann, läser jag lite mellan raderna kan man nästan tro att du håller på att förlika dig med tanken på att ha en Lill-Rom. Det vore ju skönt :-)

    SvaraRadera