måndag 7 oktober 2013

Brittsommar

Det blev en härlig avslutning på en annars så tung veckodag.
Ja, måndag är väl kanske inte den mest eftertraktade dagen i en vecka.
Men i dag var den riktigt bra. När jag kom hem i från jobbet lyste solen gyllengult och termometern visade hela 18 grader varmt. Hade planerat ta en tur på fyrhjulingen runt berget med hundarna men i stället, och inspirerad av helgens hundprat tog vi istället sikte på fårhagen.

Hundarna fick två varsinpass vallträning.
Jovi jobbade på att släppa i flankerna, gick så där. Hon svarade med avstånd, tristess och en min som lyste av meningslöshet. Vi jobbade vidare med lite egna delningar mot staket och look back rörelsen. Mmmm, plötsligt blev jobbet värt ansträngning igen. Sen avlutade vi med en ny idé jag fick på att lösa hennes svårighet att vända får som är på väg runt fållan. Jag får nog slå mig för bröstet lite. För den uppfinningen gick hem! Hi,hi

Gemma övade vidare på att hitta balansen i fösningen. Ja, kanske, kanske........... Tempo och avstånd stod också på schemat samt inlärning av signalen. Får dock se upp lite. För mycket press och otydligheter tenderar att vidga lilla damen. Vi fortsatte med ett närarbete pass i lilla fållan och avslutade med flödande drivningar på fältet.

Efter en paus och en kopp kaffe i solskenet tog jag och Jovi fåren på en skogspromenad. Här fick man se upp. Ett fram kommando och Jovi går, går, och går. På en öppen åker ok, men på skogspromenad...!? Förlorade siktet på både hund och får. Det var bara att kalla hem och skicka ut på hämt. Tur hon visste var hon ställt dem :-)
Vi avslutade promenaden på en lång åker och där lämnade vi tjejerna att äta en stund medan vi gick vidare en 350 meter för att träna lite utgångar. Den första gick bra, sned framdrivning och ut på ett första ben där vi åter lämnade gruppen och gick bort ca 300 meter till. Bra utgång, fint upptag, bröt framdrivningen i en cross och avslutade med driva hem gruppen till sin hage igen. Det går inte fort och det är inte särskilt flashigt eller energifyllt men hon gör vad hon ska och fåren hamnar där vi tänkt. Lugna, trygga och hela.

1 kommentar:

  1. Bra där! Ser fram emot att ta del av den lösningen, och en del annat också ;-) funderar också lite på lillans tendens att bli vid. Bra att veta och lika bra att plocka in en lösning på det också :-)

    SvaraRadera